Bio

DSC_0541Start  Voor de Echte Mannen begint alles midden jaren ’70, in de groeistad Zoetermeer. In de tweede klas middelbare school zitten Robert Magdelijns (Echte Man 1) en Chris Bernasco (Echte Man 2) naast elkaar bij wiskunde. Beiden hebben een oudere broer die een instrument bespeelt. Een half jaar later staan ze zelf met de band Séance op een oprit te spelen, met een Solina huiskamerorgel en een krakkemikkige gitaarversterker.

Havana Ice

Havana Ice

Vervolg  In de volgende dertig jaar blijven ze met een paar onderbrekingen steeds samen muziek maken in verschillende bands: Social Suicide, Havana Ice, Doctor’s Advice en vanaf 2005 als het duo R&C. Zelfgeschreven nummers in uiteenlopende stijlen: pop, New Wave, roots, rythm & blues. In het Engels – dan nog wel.

DSC_0284Moerstaal  In de ochtend van 12 september 2008, in de trein tussen Groningen en Amersfoort, besluiten ze het roer om te gooien. Voortaan zingen ze in het Nederlands. Want als je iets wilt zeggen, gaat er niets boven je moedertaal. Dat is het begin van Echte Mannen: een opnameduo met eigenzinnige Nederlandstalige liedjes, losjes gebaseerd op alle muziek die ze tot die tijd hebben opgezogen. Inspiratiebronnen: Bob Dylan, Spinvis, JJ Cale, Daniël Lohues, Steely Dan, Wilco en nog veel meer.

Cd’s  In 2011 verschijnt Alles wat ik wil. Het album is authentiek analoog opgenomen op vier sporen. Elf goed in het gehoor liggende songs over afscheid en avonturen. In 2013 volgt Cowboy voor een week. Geheel digitaal opgenomen op 16 sporen. Twaalf liedjes met een kop en een staart, over hartzeer en de tijdgeest. In november 2016 komt de cd Indianenverhalen uit. De titel spreekt voor zich.

DSC_0604Optredens  Muziek opnemen in een man cave is wel iets voor Echte Mannen. Maar een liedje gaat pas echt leven op een podium. Daarom wordt Echte Mannen vanaf 2012 versterkt met de veelzijdige drummer Michel Scholten.

IMAG0144Echte Man 1  Robert Magdelijns (1962, Den Haag): ‘Als ik m’n gitaar omhang vergeet ik alles. Soms kijk ik daarna om me heen en merk dat het alweer ochtend is. Dan ga ik maar naar m’n werk.’

 

foto Chris BernascoEchte Man 2  Chris Bernasco (1963, Terborg): ‘Ik zit vaak gewoon wat met woorden en met m’n gitaar te klooien. Meestal is het bagger, lijkt echt nergens naar, maar soms komt er toch iets moois uit.

Michel aan het werkEchte Man 3 Michel Scholten (1970, Twello): ‘In andere bands ben ik vaak een keiharde machine, in Echte Mannen kan ik mijn liefde voor echte liedjes kwijt. Het is dé plek om mijn “zachte kant” te laten zien.’

 

Advertenties